Het ouderenvoetbal zit in de lift. Nederland telt inmiddels 240 teams. Toch blijft de regio Zwolle nog een beetje achter. Daar gaat PEC Zwolle nu verandering in brengen. Opvallend genoeg vooral om eenzaamheid tegen te gaan.

 

Binnen nu en een jaar moeten er in de regio Zwolle acht teams bij komen voor ‘walking football’. Dat hebben PEC Zwolle en het Nationaal Ouderenfonds gisteren afgesproken tijdens een toernooitje voor ouderenteams bij sportcampus De Pelikaan.

PEC gaat clubs helpen om zo’n OldStars-team op te zetten. Zelf heeft de eredivisieclub al twee elftallen voor ouderen. Het gaat om een variant op het gewone voetbal, indertijd overgewaaid uit Engeland. Speciaal bedoeld voor zestigplussers die in beweging willen blijven. Zij spelen op een kwart veld, mogen niet rennen en moeten de bal laag houden. Daardoor ligt het tempo een stuk lager. In Groningen speelt zelfs iemand van 84 mee.

Het ouderenfonds is de grote aanjager van de sport. Alle clubs in de eredivisie zijn al aangehaakt en promoten het spel bij regionale verenigingen. In Zwolle moet dat nog wat meer, vindt projectleider Johan Annema. Daarom is gisteren een overeenkomst gesloten met PEC en de ledenvereniging van Icare. Zij gaan actief ouderen werven en verenigingen informeren.

Eenzaamheid

Jennifer Troost van Icare ziet ’t als een belangrijk preventief middel. Voetbal als zingeving. ,,Veel problemen van ouderen komen voort uit eenzaamheid. Ze verliezen contacten, leveren geen actieve bijdrage meer. Dat kan je in een team juist voorkomen. Wekelijks ontmoet je elkaar, er is altijd iemand om je verhaal aan te vertellen.”

Daarnaast is ’t ook gewoon lekker om een balletje te trappen. En vaak zijn deze opa’s nog hartstikke fanatiek, merkt Annema. Gisteren werd een van de spelers naar de eerste hulp gebracht. Toevallig de topscoorder van ’t toernooitje, vertelt Gea Luttels van PEC Zwolle. ,,Hij had al vijf doelpunten gemaakt en was helemaal trots. Maar ja, toen ging ’t mis.”

Veel elftallen werken samen met een fysiotherapeut. Er wordt ook vooraf goed gekeken naar iemands conditie, vertelt Annema. Hij heeft al ‘positieve contacten’ met clubs in Hattem, Wezep en Berkum en hoopt ook in Flevoland poot aan de grond te krijgen. Zijn collega Wander van der Kolk merkt dat ‘walking football’ ook een manier is om senioren aan clubs te binden. ,,De meeste verenigingen halen op die manier oudere vrijwilligers binnen. Ook wordt de accommodatie beter benut, want ouderen spelen overdag.”

Overbruggen

Jos Kok uit IJhorst was gisteren een van de spelers tijdens het ouderentoernooi in Zwolle. Hij is inmiddels 64 en merkte dat het steeds lastiger werd om dat grote speelveld te overbruggen. ,,Het echte voetbal werd mij toch een beetje te zwaar naar verloop van tijd. Je komt kracht te kort. Dan is walking football een uitkomst.” Bovendien werd-ie wat onzeker. Bang om blessures op te lopen. Op deze manier kan-ie nog jaren vooruit. ,,Ik hoop 108 jaar te worden, dus ik denk te stoppen als ik 107 ben,” lacht Kok.

Aanmelden PEC Zwolle Walking Voetbal

Elke woensdagmiddag van 14.30 uur tot 15.30 uur word er gevoetbald op de boardingvoetbalvelden van Indoor Soccer Zwolle. Wilt u ook een keer mee komen doen? Kom dan langs of neem contact op met Gea Luttels van PEC Zwolle via GLuttels@peczwolle.nl

Locatie: Sportcampus de Pelikaan, Haersterveerweg 2, 8034 PK Zwolle

Thijs Jan is een ondernemer pur sang. Hij is vaak het eerste aanspreekpunt, maar je zult hem ook vaak genoeg tegenkomen op de Campus waar hij meehelpt met de organisatie van evenementen, diverse werkzaamheden verricht of gewoon een praatje komt maken of alles nog naar wens is.

Thijs Jan van den Berg

Wilt u iets vragen?