fbpx

Beter leren passen met ‘footsquash’. Het kan in Zwolle op een outdoorbaan

De bal aannemen, strak passen. Voetballers leren het in hun jeugd op straat of bij een voetbalvereniging of voetbalscholen. Maar hoe perfectioneer je dat? Oud-PEC Zwolle-speler Martin Reijnders (46) bedacht er iets voor: footsquash. Sinds kort ligt er een speciaal veldje voor bij Sportpark De Pelikaan in Zwolle.

 

Wat is het precies?

,,Ik heb jarenlang een voetbalschool gehad in Zwolle en Amersfoort en zocht naar manieren om passes en aannames van de jeugd te verbeteren. Vooral als ze alleen zijn. Dan kun je een muur gebruiken, maar dat kan ook beter. En leuker. Dus bouwden we een indoor-squashbaan om  en begonnen ermee te werken. We hebben de afgelopen vijf jaar gewerkt aan een outdoorbaan en het verder ontwikkelen en schaven aan de regels.”

Zoals wat?

,,Je moet de bal verplicht één keer aannemen. En je mag de bal via twee muren terugspelen. Eigenlijk zoals dat met squash ook is.”

Wat levert het een voetballer op?

,,Als je dit vaak speelt zul je zien dat je bal-aanname verbetert. Het is dynamisch en snel, waardoor je reactievermogen ook verbetert en je beter overzicht hebt. Juist doordat je via de squashwanden speelt komen ballen op onverhoedse manieren bij je terug, op die manier leer je daar snel op te reageren. Daarom hebben we ook vier gekleurde cirkels op de wanden aangebracht, zodat je zelf, of op aanwijzingen van je trainer, de bal kunt gaan plaatsen. Je noemt een kleur, je trainer de volgende en daardoor leer je snel te reageren.”

Is er veel interesse voor?

,,We hebben al drie toernooitjes gespeeld de afgelopen tijd in Zwolle. En we zijn nu bezig om een groot toernooi met Zwolse voetbalverenigingen op te zetten. Vier tot acht spelers per club, die zich kunnen plaatsen voor kwartfinales, halve finales en de finale. En AZ heeft belangstelling getoond.”

RESERVEREN VIA:

038 – 4672442 of info@sportcampusdepelikaan.nl 


FOOTSQUASH 2